tran

vi Jag vill berätta här om hur jag tränar min papegoja. Från början, efter att Alex anlände till sitt nya hem, lärde jag honom att sätta sig på ett fågelställe, vilket efteråt kunde flyttas inifrån minivoljären någon annanstans. Utanför buren satte Alex gärna sig på handen för att sedan klättra upp på sitt favoritställe - min axel. Men inne i buren var han rädd för händerna länge.

tran1Då började jag "clickerträna" min fågel enligt anvisningar och råd från sajten Ekens Fågelhobby, Träna gojan. Clickerträningen (engl. click & treat) brukar använda domptörer i cirkusar för att träna sina djur. Den här metoden grundas på stimuli-respons teorin, som har varit påvisad av den ryske neuropsykologen Ivan Pavlov (1849-1936). Clickerträningen går ut på att knäppa och belöna bra beteenden - och ignorera dåliga. Inom kort lär sig djur att uppleva ett samband mellan klickljuden och belöningen.

Jag använder ett vanligt lock till en barnmatsburk som "clicker" och solrosfrön, vilka Alex gillar mest, som godis för belöningen.

tran2Först har jag lärt gojan att förstå, att när jag klickar är godis på gång. Sedan har jag siktat på det viktigaste - att få Alex sätta sig på min införda i buren hand. När jag har sträckt handen in i buren och fågeln tittar på den, klickar jag, och Alex får ett solrosfrö. Papegojan skräms inte längre för mina händer och kommer själv närmare för att få godis.

Träningspass håller jag korta, 5-10 minuter, med ca tre timmars mellanrum. Mina krav är låga och jag avslutar varje pass med en riklig belöning, med godis och beröm. När tricket sitter ordentligt, läggs en signal till med rösten eller med handen. Jag brukar använda vissa ord för beröm som min fågel uppskattar.

tran3Det beskrivs i Träna gojan hur man kan lära sin fågel att snurra på en signal, lyfta foten, hämta små saker på kommandot "apport" m m. Många fåglar kan även lära sig att sköta sin avföring på ett speciellt ställe i rummet.

Jag tror att flera önskvärda beteenden kan läras in genom clickerträningen. Alex har bevisat att metoden fungerar bra genom att vara en duktig lärling. Varje träningspass gör min papegoja sitt lilla trick säkrare och bättre, och varje träning ger oss ömsesidig glädje.

linje